JPEG - 516 kioHet onderzoeksteam onder impuls en supervisie van cardioloog prof. Dr. Wilfried MULLENS (UHasselt/ZIekenhuis Oost-Limburg) heeft een verbeterde behandeling voor patiënten met hartfalen op punt gesteld.

De onderzoeksgroep van prof. Mullens focust op drie domeinen :

  • de interactie tussen hart en nieren,
  • de verbeterde inzet van medische devices en

  • de verwezenlijking van een geïndividualiseerde behandeling.

Medische doorbraak
“In de behandeling van hartfalen is het oplossen van het vochtprobleem altijd de eerste stap”, aldus professor Mullens. “Een beter begrip van de basisfysiologie van het hart leidde ons tot een effectieve combinatie van klassieke lisdiuretica samen met acetazolamide. Met een grootschalige studie met meer dan 500 patiënten in 27 Belgische ziekenhuizen werd de effectiviteit van deze combinatie wetenschappelijk aangetoond. We hebben geen nieuwe, dure behandeling ontwikkeld, maar bestaande, goedkope medicijnen doelgericht gecombineerd. Zo wordt de behandeling toegankelijker, kosteneffectiever en bijzonder efficiënt.”

Geïndividualiseerde behandeling
De praktische toepassing van geïndividualiseerde behandeling blijft een hele uitdaging. De procedure van urine afname en de bewerkingen in het laboratorium vooraleer de resultaten bekend zijn, blijken tijdrovend en arbeidsintensief te zijn. Daarom werd een methode ontwikkeld om de urinekwaliteit van de patiënten snel en efficiënt te meten. Daarmee kunnen verpleegkundigen meteen aan de slag en zelf de medicatie doelgericht en zo nodig frequent aanpassen.

Medical devices
“Daarnaast werkten we mee aan de ontwikkeling van sensoren die in de longcirculatie kunnen geplaatst worden om, vanop afstand, de bloeddruk in de longen te meten. Dankzij die sensoren kunnen we veel sneller ingrijpen en talrijke ziekenhuisopnames voorkomen,’ verduidelijkt prof. Mullens.

Implementatie
“Als we kunnen aantonen dat een strikte protocolopvolging een positieve impact heeft op de gezondheid van de patiënten, kunnen we op zoek gaan naar systematische oplossingen om de protocolopvolging te verbeteren”, concludeert prof. Mullens.

Dit veelbelovend onderzoek wordt deels financieel ondersteund door het Fonds voor Hartchirurgie (€30.000), dankzij de vrijgevigheid van donoren. Ook U kunt hiertoe bijdragen, zoals eveneens voor de financiering van andere onderzoeken die door het Fonds worden ondersteund.

door Jean-Marie Segers, Medisch journalist.